U-turns træningsprogram viser stærke resultater
”Det var hjernedødt hårdt at komme i gang, men det er så fedt at være med,” sådan beskriver Anders på 24 U-turns træningsprogram, som han har været del af i et år.
Anders startede i U-turn, fordi han havde problemer med alkohol og hash. Han blev under en samtale tilbudt at blive del af træningsholdet, og han træner nu op til tre gange om ugen med U-turn.
”Folk, der kommer her, sidder fast i et liv med rusmidler, og det vil de gerne lave om på. Og så er spørgsmålet altid, hvad skal man lave i stedet for? Jeg har haft rigtig mange samtaler med unge, der hver uge fortalte, at de ikke lige fik gjort det, de ville. Her kan vi gøre det sammen,” siger Kurt Hansen, der er rådgiver i U-turn og grundlæggeren af træningsholdet.
Han tror på, at træningen hjælper de unge med at finde motivationen til at mindske eller stoppe deres forbrug af rusmidler. For Anders har det gjort en stor forskel i hans liv, at der var noget at stå op til.
"Jeg har opnået mit mål om ikke at sidde derhjemme og ryge hash hver dag, og gå i byen og blive helt smadret. Jeg har bare helt generelt fået det bedre med mig selv," fortæller han.
Han nyder, at kroppen trives bedre og de små ting, som at kunne gå på trapper uden at miste pusten og ikke længere finde det hårdt at handle i Brugsen.
Evaluering af træning viser gode tal
Træningsprogrammet udvikler sig hvert år med nye spændende træningsmuligheder, hvor forskellige trænere underviser de unge. En ny evaluering af træningsprogrammet fra 2015 viser, at 90% af de unge, der deltog i træningsprogrammet har reduceret eller stoppet deres forbrug af rusmidler.
”Jeg vidste det godt. Jeg har så mange solstrålehistorier, og det giver også min gejst. Jeg ser også mange springe fra, men først og fremmest, så ser jeg deres ressourcer. De ligger der, også selvom de ikke selv ved det,” siger Kurt Hansen.
Evalueringen viste, at for halvdelen af de unge er hash det stof, de har det største forbrug af. Evalueringen har som formål at undersøge om indsatsen lever op til sine målsætninger om at reducere de unges rusmiddelforbrug, øge deres generelle trivsel og hjælpe dem til at komme videre i deres liv enten gennem uddannelse eller arbejde.
Kompetencer fra træningen kan overføres
Når en egenskab overføres fra et sted til et andet, kaldes det transfer, og det er netop én af målsætningerne for U-turns træningstilbud. De unge skal kunne bruge deres redskaber fra træningen i deres hverdag. Anders er studerende og kan tydeligt mærke en forskel.
”Min stressfaktor er faldet helt vildt. Der skal virkelig meget til for at skubbe mig ud over kanten. For et år siden var det ikke meget, der skulle til," fortæller han.
Det er netop den udvikling, Kurt Hansen ønsker at se i de unge. Han vil gerne være med til at give de unge succesoplevelser og selvtillid og har oplevet, hvordan den udholdenhed, de bruger i træningen kan overføres til andre aspekter af livet.
”Du skal blive ved med at være motiveret. Du har brug for nogle egenskaber til at holde fast. Og så er det, man kan overføre ens kompetencer fra træningen. Når jeg kan holde fast den situation, så kan jeg også gøre det her,” forklarer Kurt Hansen.
For Anders har træningen betydet, at han sover bedre og bedre kan komme op om morgenen, hvilket giver ham mere overskud på studiet.
”Sådan noget som at skulle sidde i lang tid og skrive eksamen – det hele går nemmere og jeg kan finde ud af at strukturere mit liv bedre. Også fordi jeg kan tænke lidt længere ud i fremtiden,” siger han.
Hvis de unge ønsker at fortsætte med fitness efter deres behandling i U-turn, så samarbejder træningsprogrammet med frivilligforeningen Hele Vejen Rundt, hvor der er mulighed for at tage en instruktøruddannelse.
Resultater fra evaluering af træningstilbud
- 63% kan sætte træning i stedet for brug af rusmidler
- 90% har mindsket eller stoppet forbruget af det/de problemgivende rusmidler
- 95% har fået mere energi og overskud
- 53% sover bedre om natten eller har nemmere ved at falde i søvn
- 79% føler sig bedre tilpas.