Hash

Hash er, bortset fra alkohol, det mest anvendte rusmiddel i verden. Her kan du læse mere om indtagelse, virkning, bivirkninger m.m.
Billede
Hashplante

Hash udvindes af planten (Cannabis Sativa L.). Planten indeholder cirka 400 forskellige stoffer, heraf 80 såkaldte cannabinoider. Det er de psykoaktive stoffer i cannabisplanten.

Det bedst kendte cannabinoid er tetrahydrocannabinol (THC), som menes at være det stof, der fremkalder hashens virkninger.

Udseende

Tre almindelige former for cannabis er marihuana, hash og skunk.

Marihuana er et tørt, strimlet, grønlig-brunt mix af blomster, stængler, frø og blade fra hampeplanten. Hash er harpiks fra topblade og blomster, der tørres og presses til mørkebrune plader.

Marihuana indeholder normalt mellem 2 og 5 procent THC, mens hash er stærkere. Ved at udvælge planter og dyrke dem på en speciel måde kan man fremstille 'skunk', der kan indeholde helt op til 25 procent THC.

Indtagelse

Cannabis-produkter bliver som regel røget men kan også spises eller drikkes. Virkningen er hurtigst, hvis stoffet ryges.

Virkninger og bivirkninger

Rusvirkningen optræder ca. 2 til 4 timer efter indtagelsen. Virkningen er mest af alt sløvende. Rusen kan opleves som en let opstemthed, forstyrrelser af tidsoplevelsen og mere intense sanseoplevelser. Man får ofte øget appetit.

Når selve rusen ophører afløses den af træthed.

Hvis man indtager meget store mængder, kan det ske, at man ser tingene forvrænget eller ser ting, der ikke findes. Man vil dog samtidig vide, at synsoplevelserne er fremkaldt af rusen, så det er ikke egentlige hallucinationer.

Længerevarende, regelmæssig brug af hash kan give problemer med hukommelse og indlæring, forvrænget virkelighedsopfattelse og problemer med tænkning og problemløsning. Man kan gradvist miste sin motivation og interesse for omverdenen.

Hash er ikke direkte giftigt for kroppen (i modsætning til alle andre rusmidler inkl. alkohol). Derfor er der aldrig observeret dødsfald, som direkte følge af brug af hash.

Fysiske virkninger

Hjertebanken, fordi pulsen stiger, blodskudte øjne, fordi øjets kar udvides, tørhed i munden fordi slimhinderne udtørres.

Ligesom ved tobaksrygning kan længere tids brug medføre problemer i hals, lunger og luftveje samt øget kræftrisiko.

Oprindelse og historie

Hash (cannabis) er blevet anvendt i over 5.000 år som medicin eller i forbindelse med religion. I Europa blev det udbredt fra midten af 1800-tallet, men først i 60'erne blev det for alvor populært som rusmiddel.