Benzodiazepiner

Benzodiazepiner er en gruppe lægemidler, der bruges mod angst, smerter, uro eller søvnløshed. Her kan du læse mere om indtagelse, virkning, bivirkninger m.m.
Billede
Benzodiazepiner

Udseende

Benzodiazepiner forhandles som piller under forskellige handlesnavne: Alprazolam, Diazepam, Risolid, Rohypnol og mange flere.

Indtagelse

Indtages i pilleform. Hvis benzodiazepiner bruges ulovligt sker det tit sammen med alkohol eller andre stoffer, hvilket kan forværre problemerne med de andre stoffer.

Virkninger og bivirkninger

Benzodiazepiner kan virke forskelligt fra en person til en anden. På de fleste vil det virke beroligende og neddæmpende, men nogle kan istedet blive opstemte og livlige af dem. Ved ophør kan der forekomme forværret søvnløshed i en periode

Der kan også forekomme abstinenssymptomer som smerter i hovedet og musklerne, overfølsomhed overfor lys og i svære tilfælde kramper.

Fysiske virkninger

Hjernens celler kommunikerer med hinanden ved hjælp af en slags 'kemisk sprog'. Dvs. ved at nervecellerne udsender, genoptager eller omdanner såkaldte signalstoffer. Benzodiazepin påvirker sådan et signalstof (kaldet gammaaminosmørsyre) ved at forstærke den effekt, det har på hjernen og nervesystemet.

Benzodiazepin nedbrydes i leveren. Det tager typisk en uges tid før stoffet er helt ude af kroppen.

Oprindelse og historie

Opfundet i 1955 under navnet Librium. Markedsført fra 1960 som sovepiller eller beroligende medicin.

Stoffet har i mange år været et af de mest anvendte lægemidler, men i de senere år anvendes i høj grad de såkaldte 'lykkepiller' (egl. 'serotonin reuptake hæmmere' eller SSRI-præparater) til behandling af nogenlunde samme tilstande.