Hvordan taler man med sin teenager om alkohol, stoffer og festivaler?

Her får du 10 gode råd fra Dirch Bacher, der er behandler i U-turn og har mange års erfaring med at rådgive både unge og forældre.
 1. Vær rolig
  Tal om festival og rusmidler i et roligt øjeblik. Ikke på vej ud af døren eller i bilen. Og husk at medierne overdriver i høj grad, så lad dig ikke skræmme af alle deres historier, det vil kun gøre samtalen sværere.
   
 2. Tal om alkohol
  Alkohol er det mest udbredte rusmiddel, og som oftest indblandet, når unge i festligt lag kommer ud for ’utilsigtede hændelser’. Selvom alkohol er lovligt, så er det ikke ensbetydende med, at det er mindre skadeligt. Det kan i den forbindelse være en god idé at fortælle din teenager, at det er rigtig farligt at blande alkohol med andre rusmidler, og at det er vigtigt at huske at drikke vand.
   
 3. Tal på en måde, hvor den unge ikke føler sig nødsaget til at skulle forsvare sig
  For eksempel kan du tale om rusmidler mere generelt. Det skal føles ufarligt at tale om rusmidler med sine forældre. Rusmidler er blot én af de udfordringer, unge skal lære at håndtere og det hjælper at have voksne at sparre med.
   
 4. Vis, at du kan holde til at høre om det 
  Vær opmærksom på din reaktion. Din teenager skal vide, at du kan holde til at høre om den virkelighed, de skal orientere sig i, før de tør fortælle dig om den. Unge er ofte meget omsorgsfulde over for deres forældre, også selvom det ikke lige umiddelbart opleves sådan.
   
 5. Vær interesseret i din teenagers egne tanker om sit liv og sine værdier
  Spørg, og hvis du er så heldig at din teenager vil fortælle, så lyt interesseret og hold igen på din egen tale. Det er den unge, der er eksperten i deres virkelighed. Ved at fortælle dig om de forventninger, han/hun selv har til festivalen, sig selv og vennerne, bliver din teenager klogere på sig selv, egne værdier og holdninger.
   
 6. Selvstyring
  Din teenager skal lære selv at træffe fornuftige valg, så det er ikke nok bare at fortælle, hvad du synes er de rigtige valg. Når du kender hans/hendes værdier, så spørg, hvordan han/hun vil leve op til dem og hjælp ham/hende med selv at finde ud af, hvordan han/hun kan træffe valg ud fra disse.
   
 7. Tal om strategier 
  Spørg om han/hun har en strategi for, hvad han/hun vil sige og gøre i bestemte situationer. Fx hvis de bliver tilbudt stoffer, eller vennerne bliver meget påvirkede. Det er din teenager, der skal blive klogere på sig selv ud fra samtalen. Han/hun skal tage stilling til ting, han/hun ikke selv havde tænkt på. Spørg og lyt.
   
 8. Vær ærlig om din bekymring
  Når man giver sin teenager lov til at tage på festival, er det naturligt at blive bekymret. Tillid er et fælles projekt som kræver samarbejde. Det er i orden at tale med sin teenager om sin bekymring og spørge til hvad han/hun tænker, kunne gøre den mindre. Måske han/hun selv foreslår at skrive en sms en gang imellem.
   
 9. Bed din teenager om at finde ud af, hvor samaritterne holder til den første dag 
  Det kan hjælpe ham/hende selv og vennerne, hvis de skulle få brug for hjælp fra voksne.
   
 10. Skriv et brev til din teenager
  Samtale er godt, hvis det kan gøres roligt, og man kan få alle sine budskaber ud. Men hvis du synes, at det er svært, eller I nemt begynder at diskutere, så skriv et brev. Læs Dirch Bachers udkast til et brev til sin datter, som du finder nedenfor.

Dirch Bachers udkast til brev